Úprava receptu a nový pokus

Po delší době jsem měl více času a tak jsem kromě běžného pečení převážně žitného chleba, vypěstoval i pšeničný kvásek, který se jeví mnohem lepší než kdysi předchozí.

Znovu jsem začal péct současně i malý olivový chleba, kde jsem snížil množství olivového oleje v receptu a teď jsem tam dával jen olivy.

Chleba krásně vykynul i se povedl upéct a vydrží i více než týden stále stejně měkký.

Když jsem viděl tvar i nadýchanost chleba, tak mi připomněl velikonoční mazanec a řekl jsem si proč nezkusit zaměnit některé ingredience a jiné přidat. Udělal jsem několik pokusů a byl jsem celkem spokojen, oproti zbytku rodiny. Pokud jsem ponechal složení mouky v těstě jako u olivového chleba – 50g žitné chlebové a 350 pšeničné chlebové, tak je to celkem dobrý sladký chleba s hrozinkami. Když jsem tuto mouku zaměnil za 400 g obyčejné hladké pšeničné mouky, tak už je to klasickému mazanci velice podobné. Těsto je trochu nakyslejší, ale chuť hrozinek toto úplně překryje.

Důležité je, že těsto vykyne pomocí kvásku, takže díky tomuto procesu nejíme jen nafouklé těsto plné „mrtvé“ mouky.

Recept je zde.

Tibetské kvasinky 2019

Jak jsem se zmiňoval dříve, tak si vyrábím kyselé mléko z polotučného krabicového mléka pomocí „Tibetských kvasinek“.

Každý, kdo to nějakou dobu dělá, musí řešit, co s kvasinkami, které se v tomto procesu množí a přibývají. Pokud se vyčerpají možnosti, komu tuto štafetu předat dál, tak je lze buď obyčejně vyhodit, nebo dát jako krmení slepicím (kdo je má) nebo je dát v kelímku s vodou do mrazáku.

Tuto metodu skladování na krátkou dobu doporučují i v různých návodech na internetu. Také občas nějaký kelímek s kvasinkami ve vodě uložím do mrazáku a letos, když mně používané kvasinky náhle dožily, tak jsem sáhl do zásob a vyndal kelímek s datem z června roku 2017.

Kvasinky jsem nechal rozmrazit a dal do mléka. Pracují perfektně. Již dříve jsem si všiml, že i po krátkém zmrazení je jejich aktivita lepší.

To jen pro zajímavost.

Čmeláci v roce 2019

V letošním roce se mi se čmeláky nedařilo. V předjaří jsem čmelín vyčistil, vydezinfikoval a pořádně vyvětral. Po tom, co jsem tam umístil vrstvu cupaniny, tak jsem v průběhu jara občas kontroloval, jestli se tam již nějaký čmelák nezahnízdil.

Oproti minulým letům, kdy jsem vždy nějakou matku odchytil, vložil dovnitř, tak i když za chvíli ulétla, pak se tam vrátila a zahnízdila.

Letos jsem to nechal na přírodě a čmelácích samotných a po jedné jarní kontrole se mi zdálo, že je cupanina nějaká nadýchanější a vyšší. Tak jsem předpokládal, že tam již nějaká matka je. Při občasných pozorováních jsem však v době, kdy již měly létat dělnice nic nepozoroval a tak jsem po delší době hnízdo prohlédl a nic.

Bylo to již v době, kdy nebyla šance na nové zahnízdění, takže jsem nechal čmelín prázdný. Příští rok to zase zkusím s odchytem.

Zpět

Oprava receptu a nový příspěvek o čmelácích

Dnes jsem opravil recept na: Produkční kvas žitný-pro malý chleba  změnou množství vody. Je lepší, když je kvas vlhčí, lépe pracuje. A pro zachování množství vody v celém objemu těsta jsem snížil její objem v receptu na:   Chleba převážně žitný-malý

Také jsem přidal nový příspěvek o čmelácích s krátkým videem:                               Čmeláci v roce 2018-pokračování

Nový recept na chleba a úpravy stávajícího receptu

Aby se chleba, který doma jíme převážně, dříve snědl, protože naše spotřeba trochu poklesla, upravil jsem recept pro převážně žitný chleba na menší množství surovin a vytvořil jsem tedy menší verzi. Přitom jsem trochu experimentoval s poměry mouky i produkčního kvasu a chleba se mi zdá chutnější. Proto jsem zpětně upravil poměry mouky i vody u žitného produkčního kvasu, teploty při pečení chleba, které jsem snížil.