O mně

Jmenuji se Štefan Greňo a chci Vás přivítat na svých stránkách, na kterých se hlavně budu věnovat pečení domácího kváskového chleba.

Zdůrazňuji, že se jedná o pečení z žitného případně pšeničného kyselého kvásku bez jakéhokoliv přídavku droždí.

Jestli to dovedu taky …

Různé pokusy o pečení domácího chleba jsem podnikal již několik let. Začal jsem, jako možná každý, s pečením chleba s použitím normálního droždí z pšeničné mouky, která je u každého doma nejběžnější. Pak jsem s přestávkami zkoušel péct z vlastnoručně vyrobeného kvásku z žitné mouky dle různých návodů z internetu, ale úspěchy a odezva doma byly střídavé.

Ze záliby se stal „denní chleba“

Po nějaké době naše dcera v rámci úpravy svého stravování začala sama s pečením kváskového chleba a zřejmě byl její přístup jiný než můj mužský, protože výsledky měla od počátku skvělé a hlavně stabilní. Tak jsem se ke kváskovému chlebu vrátil, a když jsem napodobil její postup i výsledky se dostavily. Teď už jiný chleba nejíme, a když nám na dovolené dojde vlastní chleba z domova a musíme koupit jakýkoliv jiný (ať už je „zaručeně“ kváskový a z žitné mouky), jsme velmi velmi rozčarováni. Poté, co jsem od dcery dostal dvě knihy o pečení chleba od již zmíněného Andrew Whitleyho, jsem zkusil i kvásek z pšeničné mouky a od té doby udržuji při životě oba kvásky.