Veka z kvásku ( s olivovým olejem) – French (Czech) bread from a sourdough starter (with an olive oil)

Veka z kvásku –  pro ty, kteří se vyhýbají bílé pšeničné mouce

Veka z kvásku, produkční kvas je stejný jako u jiných mých receptů na pšeničné pečení z kvásku.

150 g – pšeničného kvásku

50 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

70 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Těsto na veku

220 g – produkčního kvasu

200 g – pšeničná mouka chlebová hl.

200 g – pšeničná mouka bílá hl.

8 g – soli

250 ml – vl. vody

50 ml – olivového oleje

Vše v míse uhněteme dohladka, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 4-5 hod.

Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě části nebo podle toho, jak chceme veliké veky. Z těst vyválíme dvě veky. Pokud se těsto lepí musíme trochu pomoučnit.

Veka z kvásku
Před pečením

Hotové dáme na pečící papír ještě tak 2-3 hod kynout. Poté stáhneme s pečícím papírem na 200°C rozpálený pizza kámen nebo plech a pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě tak 15 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme.

Veka z kvásku
V řezu
Veka z kvásku
Po upečení

Obrázky veky jsou z pečení v dubnu 2021.  Zkusím ještě jinou variantu receptu a pokud se povede i ten uveřejním.

Zpět na rejstřík

Napsat komentář