Tibetské kvasinky – kefírové mléko

Je to již více než rok, co jsem dostal Tibetské kvasinky.  Dost pravidelně si s jejich pomocí vyrábím kyselé – kefírové mléko. Piji ho, protože mi kyselé mléko vždycky chutnalo a za mého mládí nebyl problém mléko vylít z lahve a nechat zkysnout. To dnes bohužel u krabicového mléka nejde. Párkrát jsem si ho udělal z mléka koupeného v automatu od farmáře. Ale ten nemám nikde za rohem, abych se k neupravenému mléku dostal, když na něj dostanu chuť.  Takže zpět k tibetským kvasinkám. Jejich výhodou je, že udělají kyselé mléko i z mléka krabicového. Samozřejmě, že i jim lépe „chutná“ mléko od farmáře, nebo mléko tzv. čerstvé a více mléko plnotučné. Já však používám mléko polotučné a také žijí.

Popíšu postup, jak s nimi nakládám a sice od konce, když už je mléko zkyslé. Pro jejich přechovávání a tvorbu kyselého mléka používám třílitrovou sklenici s plastovým víkem.

Sklenice ještě s kvasinklami
Jiný pohled

Sklenicí před scezením mléka trochu zamíchám, aby byl obsah méně hrudkovitý a lépe protekl přes plastový cedník na těstoviny, který má tak akorát velké otvory pro hustší kyselé mléko a menší pro shluky kvasinek.

Kvasinky v cedníku se zbytky kyselého mléka.

Jak je vidět, tak na shlucích kvasinek zůstalo trochu kyselého mléka. Proto do právě vylité sklenici natočím trochu vody (odhadem tak tři – čtyři  lžíce). Sklenici vypláchnu a tímto obsahem ještě přeliji kvasinky v cedníku, aby se z nich ještě trochu mléka dostalo do mísy.  Pak již vymyji sklenici dočista a propláchnu proudem vody nad dřezem cedník s kvasinkami.

Propláchnuté kvasinky.

Z cedníku je opatrně přesypu do čisté sklenice a tam je alespoň dvakrát zaliji studenou vodou a properu. Když jsou čisté, tak je ve sklenici zaliji jedním litrem mléka, zavřu plastovým víkem a dám do špajzu, ať pracují.

Záleží na teplotě, ale během jednoho až tří dnů je mléko opět zkyslé. Tak akorát spotřebuji předchozí várku.  Také záleží, jak chci mléko hodně kyselé. Čím déle je nechám kvasit, tím je kyselejší.

Zajímavá je jejich odolnost proti chladu. Jestliže odjíždím na dovolenou, tak je po scezení a vyprání nasypu to kelímku, zaliji studenou vodou, kelímek něčím zakryji a dám zmrznout do mrazáku.  Na internetu se píše, že takto vydrží i čtrnáct dní. Já jsem udělal pokus a kvasinky rozdělil do dvou dávek. Jednu jsem vyndal po týdnu a byly perfektní. Dokonce byly aktivnější než před zmrazením. Proto i teď, když mi připadá, že nějak skomírají, tak je dám na pár dní do mrazáku a skutečně je to nějak oživí, že pak zase jedou jako divé. Ještě k té druhé dávce zmrazených kvasinek. Tu jsem nechal v mrazáku více než půl roku a po vyndání a rozmrazení bez problémů pracovaly. Inu Tibetské kvasinky. Teď tam mám schovanou dávku, kterou chci nechat mrazit jeden rok a uvidíme.

Zpět do menu