Makovec z kvásku

Makovec z kvásku – Sladké pečení z kyselého kvásku

U těsta na makovec z kvásku je to jednodušší, než například u mazance, protože se makovec peče ve formě. Těsto pak může být řidší a tím i vláčnější. Já používám nejraději bábovkovou formu. Produkční pšeničný kvas je na většinu mých receptů stejný.

Produkční kvas pšeničný

150 g  – pšeničného kvásku

100 g  – pšeničné mouky celozrnné hrubé

50 g  – pšeničné mouky chlebové hladké

100 ml – vlažné vody

Celkem 400 g,

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět  150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 10 – 12 hod.

Těsto na makovec

250 g  – produkčního kvasu

200 g  – pšeničná mouka chlebová hladká

200 g  – žitná mouka chlebová celozrnná

200 g  – cukru (krystal)

200 g  – mletého máku

100 ml  – vlažné vody

100 g  – rozpuštěného másla

350 ml  – mléka

1 ks  – vejce

Postup

Do mísy k produkčnímu kvasu přidáme vodu a v mléce s rozpuštěným máslem rozmíchané vejce.

V jiné míse důkladně promícháme mouku s cukrem a mletým mákem.

Pak to vše v jedné míse uhněteme. Těsto je docela řídké a lepivé, ale to nevadí, protože ho opatrně přendáme do vymazané pečící formy (já používám litinovou bábovkovou formu). Těsto zabere asi 1/2 objemu formy. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC folii (nebo tašku), a ještě i utěrkou. Pak uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 6 – 7 hodin.

Pečeme 30-35 min při teplotě 170°C. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do utěrky a dáme do PVC tašky. Makovec má oproti klasickému receptu slabě nakyslou příchuť od kvásku, ale je výborný a hlavně ze zdravější mouky a nakypřený kváskem, žádným práškem nebo sodou.

Makovec z kvásku
Detail
makovec z kvásku
Makovec v řezu

Zpět na rejstřík