Malý pšeničný chleba olivový

Zpět na rejstřík

Zase něco jiného

Produkční kvas

150 g – pšeničného kvásku

70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Těsto na chléb

220 g – produkčního kvasu

300 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 g – žitná mouka chlebová

8 g – soli

250 ml – vl. vody

100 ml – olivového oleje

hrst nakrájených oliv,  půl balení sýra Niva (nakrájet na kostičky), bazalka nebo oregano (čerstvé nebo sušené)

Vše v míse uhněteme dohladka, potom vyklopíme do ošatky vyložené pečícím papírem, na kterém je sklad pro vytvoření řezu. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC tašku, utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 7 hod.

Poté na vrchní pečící papír přiložíme plech obrátíme vzhůru nohama a stáhneme s pečícím papírem na 200°C rozpálený pizza kámen. Pečeme 10 min, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě tak 15 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme.

Zpět na rejstřík