Velikonoční mazanec z kvásku – zdravější nebo chutnější

Zpět na rejstřík

Tentokrát trochu sladkého

Produkční kvas

150 g – pšeničného kvásku

70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Těsto na mazanec

220 g – produkčního kvasu

Zdravější mazanec

350 g – pšeničná mouka chlebová hl. a 50 g – žitná mouka chlebová

Chutnější mazanec

400 g – pšeničná mouka hladká obyčejná

Dále je vše stejné

1 g – soli

200 ml – vl. mléka

150 g – rozpuštěného másla

150 g – cukru krupice (krystal)

1 – vejce

80 g – hrozinek

je možné i 80 g – vlašských ořechů nebo mandlí, dle chuti a fantazie

Vše v míse uhněteme dohladka, potom vyklopíme do ošatky vyložené pečícím papírem, na kterém je sklad pro vytvoření řezu. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC tašku, utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 7 hod.

Poté na vrchní pečící papír přiložíme plech obrátíme vzhůru nohama a stáhneme s pečícím papírem na cca 170°C rozpálený pizza kámen. Pečeme 10 min, pak sundáme vrchní papír, snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě tak 20-30 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Protože je těsto sladké a obsahuje máslo i mléko, tak má větší sklon se zespodu připalovat.

Mazanec z kvásku
Mazanec z kvásku

Zpět na rejstřík