Tibetské kvasinky 2019 a 2022 (Tibet yeast 2019 and 2022)

Jak jsem se zmiňoval dříve, tak si vyrábím kyselé mléko z polotučného krabicového mléka pomocí „Tibetských kvasinek„.

Každý, kdo nějakou dobu kyselé mléko vyrábí, musí řešit, co s kvasinkami, které se v tomto procesu množí a přibývají. Pokud vyčerpáme možnosti, komu tuto štafetu předat dál, tak je můžeme buď obyčejně vyhodit, nebo dát jako krmení slepicím (kdo je má) nebo je dát v kelímku s vodou do mrazáku.

Tuto metodu skladování na krátkou dobu doporučují i v různých návodech na internetu. Také občas nějaký kelímek s kvasinkami ve vodě uložím do mrazáku a letos, když mně používané kvasinky náhle dožily, tak jsem sáhl do zásob a vyndal kelímek s datem z června roku 2017.

Kvasinky jsem rozmrazil a dal do mléka. Pracují perfektně. Již dříve jsem si všiml, že i po krátkém zmrazení je jejich aktivita lepší.

To jen pro zajímavost.

Tak je začátek roku 2022 a chci přidat pár řádek na téma Tibetských kvasinek. Náhodou jsem zapátral v hlubinách pultového mrazáku a našel jsem kelímek se zmrazenými Tibetskými kvasinkami. Datum na nich říkal, že jsem je zmrazil v lednu 2018. Nechal jsem je rozmrznout, několikrát jsem je propláchl čistou vodou a ve sklenici zalil mlékem (krabicovým). Moc jsem nevěřil, že ještě ožijí, ale povedlo se a opět si mohu užívat kyselého mléka. Takže čtyři roky přežily. A pak, že mezi námi nejsou „mimozemšťané“.