Produkční pšeničný kvas

Druhá fáze v procesu přípravy převážně pšeničného chlebového těsta pšeničný kvas

Když začínáme dělat produkční pšeničný kvas po vytvoření svého prvního pšeničného kvásku, tak máme kvásku 300 g. Takže z něj odebereme 150 g. Zbytek 150 g necháme na příští pečení. Pak nemusíme před zaděláním těsta odebírat z produkčního kvasu záložní kvásek a ukládat na příště.

Jestliže jsme v procesu pečení již dále, tak máme od minula odebráno z pšeničného kvasu  a uschováno v lednici 150 g kvásku a ten použijeme celý.

150 g pšeničného kvásku

100 g celozrnné pšeničné mouky

100 g bílé nebo chlebové pšeničné mouky

120 g vlažné vody (lze i trochu více)

Dostaneme celkem 470 g produkčního kvasu

Začínám tak, že vždy dobře rozmíchám kvásek ve vodě a pak přidám ostatní mouky.

Po zamíchání v misce přikryjeme mikrotenovým sáčkem a utěrkou a necháme pšeničný kvas při pokojové teplotě (cca 18-20° C) přes noc (mimo průvan). Pšeničný kvásek pracuje rychleji než žitný a také překročení času kvašení a jeho větší zkysnutí nesvědčí dalšímu kynutí pšeničného chlebového těsta. Proto zadělávám na produkční kvas cca v 21 hod večer a ráno po čtvrté zadělávám na chlebové těsto. Chleba peču po příchodu z práce a přípravě trouby k pečení asi v 16 hod.

pšeničný kvas
Produkční pšeniční kvas

Zpět na rejstřík