Makovec z kvásku – Sladké pečení z kyselého kvásku
U těsta na makovec z kvásku je to jednodušší, než například u mazance, protože se makovec peče ve formě. Těsto pak může být řidší a tím i vláčnější. Já používám nejraději bábovkovou formu. Produkční pšeničný kvas je na většinu mých receptů stejný.
Produkční kvas pšeničný
150 g – pšeničného kvásku
100 g – pšeničné mouky celozrnné hrubé
50 g – pšeničné mouky chlebové hladké
100 ml – vlažné vody
Celkem 400 g,
(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)
Zaděláme v míse, přikryjeme PVC a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 10 – 12 hod.
Těsto na makovec
250 g – produkčního kvasu
200 g – pšeničná mouka chlebová hladká
200 g – žitná mouka chlebová celozrnná
200 g – cukru (krystal)
200 g – mletého máku
100 ml – vlažné vody
100 g – rozpuštěného másla
350 ml – mléka
1 ks – vejce
Postup
Do mísy k produkčnímu kvasu přidáme vodu a v mléce s rozpuštěným máslem rozmíchané vejce.
V jiné míse důkladně promícháme mouku s cukrem a mletým mákem.
Pak to vše v jedné míse uhněteme. Těsto je docela řídké a lepivé, ale to nevadí, protože ho opatrně přendáme do vymazané pečící formy (já používám litinovou bábovkovou formu). Těsto zabere asi 1/2 objemu formy. Přikryjeme dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC folii (nebo tašku), a ještě i utěrkou. Pak uložíme mimo průvan při pokojové teplotě. Záleží na teplotě místnosti, ale při 17°C asi na 6 – 7 hodin.
Pečeme 30-35 min při teplotě 170°C. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolujeme. Po vychladnutí vyklopíme a zabalíme do utěrky a dáme do PVC tašky. Makovec má oproti klasickému receptu slabě nakyslou příchuť od kvásku, ale je výborný a hlavně ze zdravější mouky a nakypřený kváskem, žádným práškem nebo sodou.

