Malý pšeničný chleba olivový

Olivový chleba – zase něco jiného

Pro olivový chleba  vyrobíme takto produkční kvas:

150 g – pšeničného kvásku

70 g – pšeničná mouka celozrnná hrubá

50 g – pšeničná mouka chlebová hl.

100 ml – vlažné vody

Celkem 370 g

(po vykynutí odebereme a uložíme do lednice opět 150 g kvásku)

Zaděláme v míse, přikryjeme PVC taškou a utěrkou a uložíme mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 10-12 hod.

Těsto na chléb

220 g – produkčního kvasu

350 g – pšeničná mouka chlebová hl.

50 g – žitná mouka chlebová

8 g – soli

250 ml – vl. vody

30 ml – olivového oleje

hrst nakrájených oliv,  půl balení sýra Niva (nakrájet na kostičky), bazalka nebo oregano (čerstvé nebo sušené)

Postup na olivový chleba

Již z večera mám připravené a navážené suché suroviny v misce.

Do mísy s produkčním kvasem přidám nejdříve vlažnou vodu, pak olivový olej, olivy, případně sýr a rozmíchám to. Pak přidám připravené suché suroviny. Vše v míse uhnětu dohladka, potom vyklopím do ošatky vyložené pečícím papírem, na kterém je sklad pro vytvoření řezu. Přikryji dalším pečícím papírem, proti přilepení na krycí PVC tašku, utěrkou a uložím mimo průvan při pokojové teplotě.

Záleží na teplotě místnosti, ale při 17° C asi na 7 hod.

Pečení

Když je nahřátá trouba, přiložím na vrchní pečící papír plech, obrátím vzhůru nohama a stáhnu s pečícím papírem na 210°C rozpálený pizza kámen (nebo litinový tál). Peču 10 min, pak snížíme teplotu na 200°C a pečeme ještě tak 15 min. Každá trouba peče jinak, takže raději častěji kontrolovat.

Olivový chleba
Na řezu
Olivový chleba
Po upečení

Zpět na rejstřík