Žitný kvásek

Postup založení žitný kvásek

Žitný kvásek při jeho zakládání dáme do skleničky s víčkem a necháme po celou dobu   v teple. I když by měl být po čtvrtém dni hotový, je lepší kvásek nechat ještě jeden den  v teple před případným použitím k pečení nebo uložením do lednice na pečení budoucí. Ve skleničce vidíme, jestli je v kvásku dost bublinek. V teple je dobré nechat víčko u skleničky jen lehce dotažené. V lednici je lepší víčko více utáhnout, aby se tam tak snadno nedostaly nežádoucí bakterie. Lednička je jich totiž plná.

1. den – 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody

2. den – přidat 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody (už po 2. dni by se měly objevovat bublinky a mělo by to být cítit slabě nakysle)

3. den – přidat 1 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody

4. den – přidat 2 lžč. žitné mouky, 2lžč. vody (po 4 dnech by to mělo hodně perlit, být nakyslé a být cítit oxid uhličitý)

Žitný kvásek
Žitný kvásek

Co dále s žitným kváskem se dozvíte v receptu na výrobu produkčního kvasu-„omládku“.

Zpět na rejstřík